Dexterkvæget er verdens nok mindste kødkvægs race - Dexterne gik tidligere også under betegnelsen - fattigmandskoen - angiveligt fordi de kunne erhverves for en overkommelig pris. Det har dog ændret sig i modsat retning, hvilket ikke mindst er fordi den er lille og nem at håndtere for alle - såvel som smagen og dexter kødets kvalitet er en oplevelse i sig selv. Dexterkød er kåres som Danmarks lækreste og bedste oksekød. En anden historie eller et andet sagn - fortæller at den lille Dexter er kommet til verden på baggrund af en parring mellem en lidt større ko og en søløve. Dexterens overskuelige størrelse gør den ideel til natur- og miljøpleje, da dens vægt ikke ødelægger vegetationen og jordbunden. Dexteren, der er meget nøjsom, spiser alle typer af planter og græs på marken – også bjørneklo og tidsler med stort velbehag. Dexteren stammer fra Irland, hvor den græssede på skrænter og bakker eller på områder, hvor andre dyr ikke kunne færdes.

Dexteren kom til Danmark i starten af 1986, og der er i dag ca.1.600 dextere i Danmark. Dexteren er utrolig omgængelig og nysgerrig, og dens venlige gemyt glæder både voksne og børn. Dexteren er hårdfør og vil helst gå ude hele året – både om sommeren og vinteren – hvad enten den befinder sig i Danmark - i Australiens hede - eller i Canadas sne og kulde. Dexterkoen vejer ca. 300 kg, og har en ideal højde af 101-106 cm, mens tyren som fuldvoksen vejer ca. 600 kg, og har en ideal højde af 111-117 cm. Kalvene er meget små ved fødslen og de vejer typisk mellem 15 og 22 kg, og er nogenlunde på størrelse med en golden retriever. Dexterkvæget er fortrinlige forældre. Mødrene er kendt for at blive gamle og opnår typisk at få mellem 14 og 15 kalve gennem et liv, hvis de får lov at leve så længe. Dexteren findes i 3 farver - sort, rød og dun - med sort som den mest dominerende.

De fleste dextere er stambogsførte - medmindre man ikke anvender godkendte og stambogsførte avlsdyr og tyre i avlen. De fleste dexter ejere anvender kun gode avlsdyr og godkendte typefaste tyre for at opnå den langsigtede avlsmæssige stabilitet. Dernæst er det vigtigt at der tænkes og kun avles dextere på avlsdyr med gode og kendte sikre blodlinier - og ikke bare avles på et enkelt smukt individ.